- for mennesker på farten

Lyt til Rejseradioen her på siden og på danske radiostationer


Forsiden   Aktiviteter    Biler    Overnatning    Rejsemål    Transport    Rejseprogrammet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cascais ligger i en rolig bugt, hvor Atlanterhavets bølger sjældent for alvor når ind.


Lissabon: Cascais og Estoril:

Fine ferieoplevelser til rimelige priser


Af Søren Clauding – juli 2015


Flere fotos fra Cascais, Estoril og omegn >>>


Lyt til Rejseprogrammet, se billeder og læs mere om Cascais og Estoril >>>

 

Lyt til Rejseprogrammet, Del 2, se billeder og læs mere om Cascais og Estoril >>>

 

Hvis ønsket går på varme og sol, sandstrande og frisk luft, masser af aktiviteter, storbyliv og fremragende gastronomi, er der en tendens til, at vi danskere tænker Spanien, Costa del Sol og sydkysten af den iberiske halvø i bred forstand. Portugal står længere nede på listen over feriemål og det er helt urimeligt – overfor Portugal og ikke mindst den, der fravælger landet.

 

Portugal, i særdeleshed området omkring de eksklusive småbyer, Cascais og Estoril, på kanten til Atlanterhavet ved den brede udmunding af floden Tejo, lige vest for hovedstaden Lissabon, byder nemlig på nemlig på alle de ovennævnte ferieelementer plus et par ting til: En eksklusiv atmosfære i en bemærkelsesværdig skøn forening med den autentiske lokalbefolkning og en menneskelig mentalitet, der både hvad humor og livsholdning ligger meget nærmere den, måske især vi danskere sætter så meget pris på.

 

Portugiserne har benene på jorden – samtidig med, at de værdsætter de gode sider ved livet. Og så er det langt billigere end man typisk forventer. Eksempelvis kan en 4-5-stjernet hoteloplevelse fås for blot et par hundrede Euro pr. nat, selv i højsæsonen.

 

Det historiske grundlag

Portugals historie har været præget af mange omvæltninger og store ændringer. Hvem tænker f.eks. på, at det var så sent som i 1974, at portugiserne stille og roligt fik væltet det diktatoriske styre under Alcazar og etableret en republik på ægte demokratis vis og siden blev et fuldgyldigt medlem af EU? Det skete fredsommeligt, fordi Portugal, som i dag tæller omkring 10 millioner indbyggere, vel så småt var blevet moden til den ændring. Alcazar havde ikke været en dårlig diktator for landet, men tiden var så småt løbet fra en sådan styreform.

 

Udfordringen har siden været, at demokrati i lovgivningsmæssig forstand godt kan indføres fra den denne dag til den anden, men siden tager det tid at få demokratiet til at fungere rigtigt, dels fordi ingen ledere i landet har prøvet det før, dels fordi befolkningen ikke har prøvet det før. Det tager tid at lære, men portugiserne ved det godt og de vil det gerne.

 

Det unge demokrati

Hvis man som gæst husker på, at det portugisiske demokrati blot er 40 år gammelt, har man svaret på nogle af de spørgsmål, man uvilkårligt vil stille, når man besøger landet første gang: Portugal er et ungt demokrati, det tager tid at finde de rigtige ben at stå på, det sætter sine spor i praktisk forstand ved at man iblandt oplever faldefærdige bygninger og hele beboelseskvarterer, der godt kunne trænge til en kærlig hånd. Men midt i det hele oplever man befolkningen, som arbejdsomt forsøger at ændre på tingene, og det genspejles rigtig mange steder i det portugisiske samfund.

 

Aktuelt lider fremskridtsmulighederne lidt under, at finanskrisen ramte Portugal hårdt, ligesom den ramte Spanien, Italien, i et vist omfang Frankrig (og så er der Grækenland, men de falder helt udenfor). De politiske reformer, der skulle minimere problemerne efter finanskrisen, er endnu ikke for alvor slået igennem. Men Portugal lever videre og netop i ferieområderne vest for Lissabon er problemerne ikke iøjefaldende – faktisk kun i kraft af de meget rimelige priser.

 

Meget at byde på

Det kan vi jo så leve godt af, hvis vi vælger at opleve Lissabon, Cascais og Estoril og for den sags skyld alle andre steder i Portugal. Og vi behøver ikke, at have dårlig samvittighed over at komme billigere til ferien end det, et besøg på den franske riviera ville koste. Portugiserne er glade for at vi kommer, de har meget at byde på og så har de brug for pengene.

 

At det da trods alt heller ikke står så dårligt til, vidner en lang række investeringer i de senere år ganske tydeligt om. Omkring de sammenvoksede eksklusive feriedestinationer, Cascais og Estoril, skyder luksushotellerne i vejret med egenartede koncepter og en moderne erkendelse af, at femstjernede hoteller godt kan ligge på kanten til de fire, for selvom det ikke er fuldgyldig femstjernet luksus, som ikke mindst franskmændene er så fremragende til, kan de fleste af de nye hoteller betales for menneskepenge: Et par hundrede Euro pr. nat inklusive glimrende morgenbuffeter og siden nogle få hundrede kroner for kulinariske oplevelser på højt niveau… Hvad gør det så, at værelserne måske ikke er så store eller betjeningen en smule umoden.

 

Relevante links:

 

Turistkontorets website

 

Portugal Tourism Board website

 

Monte da Lua Parques de Sintra

Pena Paladset

Den mauriske fæstning

Læs om Pena Paladset og den mauriske fæstning hér >>>

 

Paula Rego Museum

Læs også om museums-kvarteret og Paule Rego museet hér >>>

Se flere billeder fra museums-distriktet hér >>>

 

Cascais Naval Club

Læs også om Clube Naval de Cascais hér >>>

 

Lisbon Bike Tours

Læs også om cykelture omkring Lissabon, Cascais og Estoril hér >>>

 

Hotel Palacio

Læs også om Hotel Palacio og Four Seasons i Estoril hér >>>

 

Hotel The Oitavos

Læs om Hotel the Oitavos hér >>>

 

Hotel Fortaleza do Guincho

Læs også om Hotel Fortaleza do Guincho hér >>>

 

“O Pescador” restaurant

 

Fly til Lissabon - TAP Portugal - læs mere >>>


Den lille hyggelige fiskerby, Cascais, set fra udmundingen af floden Tejo. Den forholdsvis nye, men temmelig store Naval Club arrangerer individuelle sejlture for alle.

 

Paula Rego er en højt anerkendt og samfundskritisk portugisisk kunstner, der brugte mange smutveje udenom Alcazars dikatur. Paula Regi Museet i Cascais (tv) er bestemt et besøg værd men kræver, at man sætter sig lidt ind i portugiske forhold, som de var for ikke så mange år tilbage. Til højre er den flotte indgang til rådhuset i Cascais.

 

Boca do Inferno (tv) ligger på i udkanten af det centrale Cascais på kanten mellem Tejos udmunding og Atlanterhavet. På billedet er vandet helt i ro - men når vejret vil, kan man virkelig et infernalsk sceneri. Th: Der er masser af mulighed for at dyrke vandsport i Cascais, hvor stranden på det nærmeste ligger midt i byen.

 

Der er meget, livet er for kort til, men et besøg i Cascais bør man unde sig selv undervejs...

 

Som en del af Cascais lystbådehavn ligger Clube Naval do Cascais, som både byder på sejloplevelser af enhver art og kulinariske oplevelser oven i, i den eksklusive - men alligevel pris attraktive restaurant. Hanen til højre kan være rolig - det er mest fisk og skaldyr, der serveres på de kanter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rejseradioen.dk redigeres og udgives af Søren Clauding

© Rejseradioen: Søren Clauding - Clauding Communication. Kontakt >>>