- for mennesker på farten

Lyt til Rejseradioen her på siden og på danske radiostationer


Forsiden   Aktiviteter    Biler    Overnatning    Rejsemål    Transport    Rejseprogrammet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pena paladset og den mauriske fæstning knejser på hver deres bjergtop få hundrede meter fra hinanden.


Cascais, Sintra:

Pena Paladset og den mauriske fæstning:

Eventyr og historie går hånd i hånd


Af Søren Clauding – august 2015


Introduktion til den mauriske fæstning i Sintra højderne

 

Introduktion til Pena paladset i Sintra højderne


Fotos fra den mauriske fæstning >>>

Er man i området, er der ingen vej udenom et besøg på eventyrslottet, Pena Paladset, i udkanten af Sintra, 30-40 kilometer vest for Lissabon og en halv times kørsel fra Cascais. Men i historisk perspektiv bør man ved samme lejlighed, ja, måske endda indlede dermed, besøge den mauriske fæstning. De ligger få hundrede meter fra hinanden og byder hver for sig på helt unikke oplevelser.

 

Men indrømmet: Det er Pena paladset, i de eventyrlige tornerosefarver, der naturligt tiltrækker sig den største opmærksomhed. Klik i radioindslaget fra Pena ovenfor og få historien, fortalt af den lokale og meget vidende guide.

 

Historien kan imidlertid føres helt tilbage til middelalderen, hvor man grundlagde et kapel foranlediget af et syn, hvor Jomfru Maria opfordrede dertil. Siden blev der i det 16. århundrede opført et kloster. Det blev imidlertid stærkt beskadiget under voldsomme tordenvejr i det 18. århundrede, hvorpå det historiske jordskælv, der jævnede det meste af Lissabon med jorden i 1755 efterfølgende tilendebragte, hvad ikke tordenguderne havde formået.

 

Gave fra den tysk prins, der senere blev konge

Mirakuløst nok slap kapellet fri af ødelæggelserne, men der var ikke det store incitament til at genopbygge klosteret, som lå hen i ruiner indtil den velhavende tyske prins Ferdinand giftede sig med den portugisiske Dronning Maria II og i 1838 købte området. Til ære for sin hustru opførte han Pena Paladset, som i dag fremstår som et af de fineste eksempler på den portugisiske romantisme i det 19. århundrede.

 

Foruden et besøg på den mauriske fæstning, bør man også afsætte tid til en eller flere gåture i den smukke Pena-park omkring paladset.

 

Muslimsk bygningsværk

Den mauriske fæstning blev bygget i de 10. århundrede af den muslimske befolkning, der dengang var trængt ind i Portugal fra syd. Muslimerne havde besat den iberiske halvø (Portugal og Spanien) og havde brug for en fæstning, der kunne tjene som bevogtning af indsejlingen til Lissabon ved floden Tejos udmunding.

 

Fæstningens placering på toppen af Sintra højderne gav gode muligheder for at holde øje med alle fjendtlige bevægelser, både på Atlanterhavet, de store strandområder og på landområderne ind imod Lissabon. Siden generobrede de kristne befolkningsgrupper den iberiske halvø og i 1147, efter at Kong Alfonso Henriques først havde generobret Lissabon, blev maurerne også fordrevet fra den store fæstning.

 

Kong Ferdinand II, som lod Pena paladset opføre, havde stor forståelse for kulturelle værdier og han igangsatte nogenlunde samtidig en renovering af fæstningsanlægget Sintra højderne, som siden 1995 har været på UNESCO’s liste over bevaringsværdige, kulturelle landskaber.

 

Relevante links:

Monte da Lua Parques de Sintra

Pena Paladset

Den mauriske fæstning


Pena paladset set fra den mauriske fæstning.

 

Der venter en eventyrlig oplevelse på det nærmeste, man kan komme et Tornerose-slot.

 

Vejen op imod paladset er et eventyr i sig selv, hvor den ene bygningsmæssige exceptionelle picturiske oplevelse følger den anden.

 

 

Billedet til højre for det dekorative indgangsparti er køkkenet, hvor der blev lavet mad i store mængder til de kongelige fester.

 

   

Loftsbelysning i festsalen, keramisk arabisk inspireret dekoration af slottes hovedbygning.

 

Til venstre i billedet udsigt mod paladset fra den del, der kan føres tilbage til det oprindelige kapel. Dér finder man også mosaikvinduerne. Palmen findes i et indgangsparti til paladset.

 

Udsigten mod øst over den tæt bevoksede og smukke Pena Park.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rejseradioen.dk redigeres og udgives af Søren Clauding

© Rejseradioen: Søren Clauding - Clauding Communication. Kontakt >>>