- for mennesker på farten

Lyt til Rejseradioen her på siden og på danske radiostationer


Forsiden   Aktiviteter    Biler    Overnatning    Rejsemål    Transport    Rejseprogrammet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Cascais i Portugal: Hotel Fortaleza do Guincho

Unik luksus på kanten af Atlanterhavet


Af Søren Clauding – juli 2015


Hotel Fortaleza do Guincho - Interview med adm. dir. Petra Sauer

 

Restaurant Fortaleza do Guincho - Interview Petra Sauer

 


Flere fotos >>>


Yderst på en klippepynt, lige syd for Capo da Roca, det vestligste punkt på det europæiske fastland, ligger en gammel fæstning. Eller rettere lå. For i det sidste halve hundrede år har der ligget en enestående bygning, inspireret af det oprindelige bygningsværk, der i flere hundrede år har medvirket til at forsvare den portugisiske Atlanterhavskyst ud hovedstaden Lissabon. I dag og gennem en længere årrække har bygningen huset et af verdens mest ekstraordinære luksushoteller, Fortaleza do Guincho.

 

Fortaleza do Guincho har status som femstjernet hotel. Men de fem stjerner har hér en anden betydning end hvad man ofte vil opleve. Her er ingen swimmingpool, værelserne er ikke så store, som man vil forvente. Og på hotellet disponerer man kun over 27 af slagsen, heraf tre suiter. Men alle er de en del af den unikke oplevelse det er, at lade de ofte temmelig store atlanterhavsbølger dysse en i søvn og timer senere på ny bringe en tilbage til dagen på en måde, som kun bølgebrus kan gøre det.

 

Intim følelse

Den beskedne størrelse giver en ubeskrivelig intim følelse. Allerede i samme øjeblik man går ind gennem borg-porten og tages imod af det veluddannede, modne personale, indskrives på gæstelisten ved det store klassiske ædeltræs-skrivebord i den overdækkede borggård, fornemmer man den usædvanlige atmosfære. Siden skrider man op ad borgtrappen, hvis man er så heldig at have fået et værelse på 1. etage – den øverste. Og i de klassisk dekorerede værelser gentages denne stemning på sin egen ubeskrivelige måde. De store borgmure isolerer mod det brusende hav og den salt-fugtige havgus, og når solen er på sit højeste, glæder man sig over den naturlige veltempererede rumtemperatur, der naturligvis kan assisteres af fæstningens klimaanlæg.

 

Udover inspirationen og beliggenheden, i næsten bogstavelig forstand med fundamentet i Atlanterhavet, har Fortaleza do Guincho ikke noget til fælles med den oprindelige fæstning. Men den var netop anbragt dér, fordi man fra skydeskårene kunne se vidt omkring. Efterhånden som tiderne ændrede sig, mistede borgen sin betydning som beskytter af Lissabon og eventyrbyen Sintra. Og efter 2. verdenskrig blev den sat til salg, revet ned og genopstod som hotel.

 

Privatbolig – den gik ikke

Siden blev bygningen købt af en velhavende kineser, som var bosiddende i Portugals nu tidligere asiatiske koloni, Macau, egentlig med det formål at benytte den som privatbolig, når han nu var på de kanter. Det accepterede myndighederne ikke og heldigvis for det, for derfor kan turister fortsat købe sig til den oplevelse det er, at tilbringe et kortere eller længere ophold på Fortaleza do Guincho.

 

I øvrigt kan såvel hotelgæsterne som enhver forbipasserende, der er parat til at betale 90 Euro for en fornem menu (uden drikkevarer) nyde godt af, at hotellet har en Michelin-stjerne restaurant med den bedste udsigt, man kan tænke sig. Restauranten er placeret i den vestligste del af hotellet og er indrettet med klassiske møbler, et stort gulvtæppe, vævet i ét stykke (det vejer 1,8 tons og der måtte bruges en kran for at få det ind – men så er det også blødt, må vi retfærdigvis indrømme). En middag på Fortaleza do Guncho bør man ikke snyde sig selv for.

 

 

Kaffe og kage for 5 Euro

Og er de 90 Euro for meget for budgettet, kan man for blot 5 Euro kikke indenfor om eftermiddagen og drikke en kop kaffe med kage, nyde hotellet og den betagende udsigt fra hotellets lounge-lokaler, placeret umiddelbart op til restauranten.

 

Hotel Fortaleza do Guincho blev renoveret i 1998 og har siden fået flere overhalinger. Det skal dog tilføjes, at værelserne må være det næste, der får et brush-over: Det værelse, vi beboede, bar præg af at have stået model til det i vintertiden temmelig barske vejrlig. I regnvejr er der hurtigt vand på den ellers lukkede balkon og en duft af klor som i en svømmehal er formentlig nødvendig for at holde sporer og anden natur på afstand, hvad der så ikke helt var lykkedes.

 

Men regnestykket er let at gøre og det forklarer ret meget. De fem stjerner, som vi gerne giver hotellet, men på vores egen skala, der slutter ved seks, kan man opleve for en overnatningspris i nabolaget af et par hundrede Euro for et dobbeltværelse. Dertil kommer morgenmadsbuffeten, som man ikke må snyde sig selv for. Den og udsigten er en væsentlig del af den samlede oplevelse og vurdering.

 

Link til hotellet

 

Hotel Fortaleza do Guincho

Cascais

Portugal

Tel: +351 214 870 491

 

Reservation >>>


 

 

 

Udsigten mod syd fra et af værelserne.

 

I hotellets restaurant byder man på en righoldig morgenmadsbuffet med overflod af friske produkter.

 


Flere fotos >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rejseradioen.dk redigeres og udgives af Søren Clauding

© Rejseradioen: Søren Clauding - Clauding Communication. Kontakt >>>