- for mennesker på farten

Lyt til Rejseradioen her på siden og på danske radiostationer


Forsiden   Aktiviteter    Biler    Overnatning    Rejsemål    Transport    Rejseprogrammet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paula Rego museet i Cascais.


Cascais i Portugal:

Museumskvarteret er et besøg værd – også i tørvejr


Af Søren Clauding – august 2015


Introduktion til museumskvarteret og interview med Chefkonservator Catarina Alfaro


Fotos fra fyrtårnet og Boca do Inferno>>>


Der en tendens til, at museumsbesøg i overvejende grad finder sted i regnvejr. Besøger man Cascais i Portugal, er denne tendens måske endnu mere udpræget, fordi i hvert fald for gæster fra de nordeuropæiske lande er solen og varmen en væsentlig drivkraft bag besøget. Ikke desto mindre bør et besøg i Cascais også inkludere en rundtur i museumskvarteret i byens vestlige del.

 

Hér finder man et restaureret fyrtårn på kanten til Boca do Inferno, hvor der er indrettet et lille museum. Hér kan man i sagens natur få indblik i fyrtårnets historie og viden om fyrtårne i almindelighed, man kan få del i den storslåede udsigt fra toppen af det smukke fyrtårn og et kik ned i den infernalske bugt, som ikke altid behøver at være i oprør, om end den ofte er det, fordi den samler op på de til tider kolossale bølger, som Atlanterhavet sender ind imod land.

 

Hjertet i museumskvarteret er imidlertid Paula Rego museet. Det vil portugiserne i hvert fald gerne gøre det til. Paula Rego er en meget anerkendt kunstner, der både har gjort sig og fortsat gør sig i ofte karikerende kunstværker, malerier, tegninger, skulpturer og som regel med et underliggende samfundskritisk, provokerende indhold.

 

Indblik i historien letter forståelsen

Virkeligheden er, at uden en vis indsigt i Portugals historie, vil Paula Regos kunst være uforståelig for museumsgæsterne og derfor ikke udpræget spændende. Af samme årsag er det en god idé – og måske en særlig anledning – til at blot orientere sig minimalt om landets historie, ikke mindst perioden frem til 1974, hvor Portugal var et diktatur, det meste af tiden under ledelse af António de Oliveira Salazar.

 

Paula Regos kunst var ofte samfundskritisk, men fordi den nu 80 årige portugiser tidligt i sit liv var flyttet med familien til Storbritannien og boede i London, havde hun lettere ved at udtrykke sin kunst uden direkte repressalier fra det i øvrigt langt hen ad vejen temmelig fredelige portugisiske styre.

 

Hun udstillede med mellemrum sin kunst også i Portugal, og balancerede konstant på en knivsæg, fordi der trods alt eksisterede tætte internationale forbindelser mellem England og Portugal, som kunne have voldt hende problemer, hvis hun for ofte var gået over stregen. Kunstneres lod er ikke altid det letteste her i verden.

 

Billederne her på siden præsenterer et lille udpluk af kunsten uden undertegnedes forklaring, simpelthen fordi forklaringen ofte ville være omfangsrig og kompliceret. Brug dem som en appetitvækker, en anledning til yderligere fordybelse, inden vejen falder forbi det i øvrigt også ret særprægede og lidt sterile Paula Rego museum, opført af kommunen til ære for deres modige landskvinde…

 

Link til Paula Rego museet i Cascais

 

Casa das Historias Paula Rego

Avenida da República, 300

P-2750-475 Cascais

Portugal


 


Fotos fra fyrtårnet og Boca do Inferno>>>


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rejseradioen.dk redigeres og udgives af Søren Clauding

© Rejseradioen: Søren Clauding - Clauding Communication. Kontakt >>>