- for mennesker på farten

Lyt til Rejseradioen her på siden og på danske radiostationer


Forsiden   Aktiviteter    Biler    Overnatning    Rejsemål    Transport    Rejseprogrammet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Fanø: Naturperlen i Vadehavet


Af Søren Clauding - august 2017


Snak om Fanø med Poul Therkelsen, Turistchef på Fanø Turistbureau. Udvidet version af del 6 i Rejseprogrammet om Fanø.

 

Fortsættelsen af vores snak om Fanø med Poul Therkelsen, Turistchef på Fanø Turistbureau. Udvidet version af del 7 i Rejseprogrammet om Fanø.

 

 

 

 


Flere glimt fra besøget på den smukke ø i Vadehavet >>>

 

Fanø besøget starter på Færgen - læs mere >>>

 

Strandsejlads for alle - læs mere >>>

 

Vadetur i Vadehavet, østers og Fanø øl - læs mere >>>

 

Fanø Skibsfart & Dragtsamling - læs mere >>>


Det burde næsten være overflødigt, at opfordre til at besøge Fanø, for enhver dansker med respekt for sig selv kender til den smukke ø i den nordlige del af Vadehavet. Eller? Et faktum er det, at en hurtig og på ingen måde statistisk underbygget rundspørge blandt tilfældige danskere gav billedet af, at: ja, vi kender til Fanø, ja, vi burde besøge øen, og nej, vi har ikke gjort det endnu. Undertegnede hører til den kategori – eller rette hørte, for nu har besøget fundet sted, og det kom der et helt radioprogram ud af.

 

Undtagelserne svarer i øvrigt typisk: ja, vi har været der, det var en fantastisk oplevelse, vi vender tilbage. Det kan undertegnede nu også fuldt ud tilslutte sig – Fanø er værd at besøge, igen og igen.Det er også godt, for Fanø lever af turisme og Fanø ånder da også af ferie og ferieliv, men ikke på den ofte næsten skræmmende måde, som overrendte turiststeder i f.eks. Sydeuropa gør det. I samme øjeblik, man går eller kører fra Fanø-færgen, og sætter foden på den blot 15 kilometer lange ø, hvis bredde visse steder veksler op imod et par kilometer i takt med tidevandet, overmandes man af en uendelig og ubeskrivelig ro.

 

12 minutter med færgen

På de 12 minutter, færgeoverfarten fra Esbjerg varer, skifter man verden fra den industrielle storby, der ikke præcis danner den smukkeste kulisse omkring Vadehavet, men som på den anden side bidrager med arbejdspladser til mange af de 3300 fastboende, som ikke kan erhverve sig gennem turisterhvervet hele året rundt. Esbjerg er stedet, hvorfra Fanø-færgen sejler, tager også imod trafikken på den stadig ret nye motorvej fra Kolding, man tager imod de trods alt mange togrejsende, der har kurs mod Fanø, og Esbjerg er som sådan uundværlig, også for Fanø.Men man holder sig heller ikke tilbage for iblandt at sende forurening ud i havet mellem Esbjerg og Fanø. Det er ikke godt, men efter sigende er man godt i gang med at løse det problem. Ting tager som bekendt tid – men lad det nu ikke tage for lang tid, kære Esbjerg borgere.

 

UNESCO verdens natur arv

Det er heldigvis ikke noget, man normalt mærker til på Fanø. Øen er kendetegnet ved en uberørt natur, men især ved at ligge i den nordligste del af Vadehavet. Fanø og de omkring liggende øer, Mandø og Rømø, har længe været kategoriseret som Nationalpark. Men for tre år siden blev den danske del af Vadehavet optaget på UNESCO’s liste over verdens natur arv (se listen hér >>>). Dermed optræder Vadehavet på lige fod med f.eks. Grand Canyon i USA (læs om Grand Canyon hér >>>) og Great Barrier Reef i Australien.Forinden har den hollandske og tyske del af Vadehavet i nogen tid været kategoriseret som verdens natur arv, og med tilføjelse af den danske del er det samlede Vadehav, blev det af de største sammenhængende natur arv steder i verden.

 

Og der er da også meget, at blive betaget af. Tidevandet trækker Vesterhavet væk fra Fanø et par gange i døgnet, men sender det heldigvis hver gang tilbage igen. På den sydlige del af Fanø bliver stranden 1,7 kilometer bredere, og styrer man den rette vej (hvad der kan være lidt svært, for der er ikke meget at orientere sig i forhold til – men heldigvis finder der guidede ture sted) vil man kunne opleve den kolossale sæl-banke, hvorpå op imod 1000 sæler på skift hygger sig i behørig afstand fra interesserede turister – og tilstrækkelig tæt på, til at de kan styre deres egen nysgerrighed og svømme over den 6 meter dybe tidevands rende, for at tage turisterne nøjere i øjesyn.

 

 

Naturen er omdrejningspunktet

Fanø er fuld af oplevelser. I Rejseprogrammet har vi blot sat fokus på nogle få. Men et ubetinget krav er det, at man som gæst på øen skal være indstillet på, at lade naturoplevelserne være omdrejningspunktet. Fest og ballade i traditionel forstand skal man ikke forvente. Står det højt på ønskelisten, skulle Rømø, som er forbundet med Jylland via en lang dæmning (så man kan køre i bil derud), være stedet. Noget man bestemt ikke er utilfreds med på Fanø, hvor man også åbent glæder sig over, at færgeforbindelsen fungerer som et filter, der gør det lidt vanskeligere at besøge øen.

 

Man kan ikke vade til Fanø – den oplevelse må man vente med, til man er på øen. Men man kan sejle, og den opgave tager rederiet Færgen sig af med en af landets mest effektive færgeoverfarter, hvor der i højsæsonen afgår en færge hvert 20. minut.

 

Praktikken er enkel

På Fanø bor man f.eks. i feriecentrene ved Fanø Bad, man kan leje et sommerhus eller campere. Indkøbsmuligheder er der mange steder på øen, men naturligvis koncentreret i hovedbyen, Nordby, hvor også Fanø-færgen lægger til, og lidt butikker finder man også i den sydligste by, Sønderho, som er en autentisk levende landsby, 150 år gammel og i princippet uforandret fra grundlæggelsen.


Link til Fanø Turistbureau


Fanø Bad og blomsterstemning i Nordby. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rejseradioen.dk redigeres og udgives af Søren Clauding

© Rejseradioen: Søren Clauding - Clauding Communication. Kontakt >>>