- for mennesker på farten

Lyt til Rejseradioen her på siden og på danske radiostationer


Forsiden   Aktiviteter    Biler    Overnatning    Rejsemål    Transport    Rejseprogrammet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Oplevelsesøen Samsø


af Søren Clauding - september 2013


Midt mellem Jylland og Sjælland, med udsigt til Århus, Ebeltoft, Røsnæs og Nordfyn ligger Samsø. I de rolige danske farvande, hvor der skal mere end en hård efterårsstorm til at bringe Samsøfærgen ud af den sikre ro, hvormed den dagligt transporterer tusinder af mennesker frem og tilbage mellem Samsø og Jylland/Sjælland (læs om SamsøFærgen hér >>>).

 

Heldigt nok, for netop ro, ro og atter ro er det, der kendetegner den smukke solskinsø, en ø med ø-kultur, ø-atmosfære, en unik kultur og natur - men også med masser af oplevelses- og aktivitetsmuligheder for den, der ikke vil tilbringe hele opholdet med solbadning, restaurationsbesøg og shopping i de lokale butikker.

 

Smagen af Øen

Ikke, at sidstnævnte ikke er en option. Samsø er stort set selvforsynende, det er oven i købet et politisk mål, at øen skal være det, og overalt kan man købe grøntsager og frugt fra småboder foran beboernes bopæl. Ofte er der mikro-loppemarkeder, hvor man kan gøre et godt køb. Mere sat i system er f.eks. den gamle købmandsbutik i Ballen, hvor man ganske enkelt faldbyder "Smagen af Øen", som inkluderer lokale snapse, en beskeden, men efter sigende udmærket vinproduktion og meget andet god for ganen (læs om Smagen af Samsø hér >>>).

 

Gode restauranter

Restauranter finder man overalt. Vi kan anbefale Restaurant Skipperly i Ballen, hvor man serverer gode lokale retter, et overdådigt sildebord bør prøves, med udsigt over lystbådehavnen og Kattegat. Eller "Vadstrup 1771", midt på øen. En eksklusiv landevejskro, som man skal vide ligger der. Hér serveres de bedste eksempler på gourmet i højeste klasse - oven i købet til rimelige priser (læs mere om spisesteder vi kan anbefale - læs mere >>>).

 

Det er noget af det, der også kendetegner Samsø - prisniveauet er generelt ikke præget af, at øen er sommerhjem for stribevis af kendte og formentlig også velhavende danskere med smag for at kunne trække sig ud af mediernes og projektørernes søgelys. Også det lille røgeri, Smokehouse, i miniaturehavnen i Langøre, kan anbefales. Deres laks og fiskefrikadeller er uovertrufne - ligesom udsigten og solnedgangen.

 

Danmark er samlet

Vi besøgte Samsø, ikke mindst for at afdække øens aktivitetsmuligheder. Naturen er der overalt, nogen siger at eksempler på hele Danmarks natur er samlet på Samsø, måske lige med undtagelse af Bornholm, Grønland og Færøerne. Den er i sig selv en oplevelse værd, både på et længere ferieophold og på en hurtig weekendtur. Men naturoplevelsen kan glimrende kombineres med egne aktiviteter.

 

Vi fik en længere ridetur hos Ann Chanett Glundal Sørensen. Foreløbig har stedet intet navn, for det er forholdsvis nyetableret. Men Ann Chanett kan sit metier og muliggør, at både erfarne ryttere og totalt nybegyndere kan få en oplevelse udover det sædvanlige (læs mere om tur-ridning hos Ann Chanett Glundal Sørensen hér >>>)

 

Bussen

En af Samsø's største berømtheder er "Bussen". En 18-sædet Chevrolet Six fra 1934, der ifølge den nye ejer har kørt rutebilsfart på øen helt frem til 1969. Det hævdes, at den  havde den ene af hovedrollerne i det danske lystspil "Bussen" med Dirch Passer i den anden hovedrolle. Om det er præcis den veteranbus, der kører på Samsø, eller en lignende bus er der delte meninger om. Filmen er imidlertid fra 1963, det er 50 år siden og det var for os en ekstra god anledning til at tage en køretur i den flotte bus.

 

Ifølge den nuværende ejer, Svend Larsen fra Ballen, har bussen efter 1963 haft en omskiftelig tilværelse, bl.a. som museumsbus i Tyskland. Svend Larsen købte bussen og han kører nu sightseeingture med den på Samsø. Oprindeligt var det Svends svigermor, der drev det selskab, som stod for buskørslen tilbage i 1960'erne (læs mere om sightseeing bustur på Samsø >>>).

 

Om det er den originale filmstjerne (som i givet fald er kraftigt renoveret og ombygget - Svend siger da også selv, at han er det eneste originale, der er tilbage, og det er nok den reelle sandhed) er dybest set uinteressant. Det er en enestående oplevelse at køre rundt i den gamle bil, som godt nok ikke helt er dekoreret som bussen i Bussen, men ellers opfører sig på nogenlunde samme måde. Og flot er den - faktisk flottere end bussen i Bussen!

 

Aktivt landbrugsmuseum

En ganske ny aktivitet på Samsø er Landbrugsmuseet i Ørby. Det er Ivan Laursen, der har en passion for gamle landbrugsredskaber og han har i et par sammenbyggede lader udstillet et prægtigt udvalg af gamle traktorer, mejetærskere, halmpressere, selvbindere osv. De er alle i funktion og deltager, trods deres alder, fortsat i landbrugsarbejde i en snæver vending. I interview'et til Rejseradioen antyder Ivan, at hvis man taler godt for sig og tingene iøvrigt passer sammen, er det ikke umuligt, at man kan få en køretur på et af de gamle køretøjer (læs mere om Landbrugsmuseet på Samsø hér >>>).

 

Visit Samsø

På Samsø er der  et utal af aktivitetsmuligheder. Det er i vidt omfang samlet på en udmærket webside, www.visitsamsoe.dk. Vi nåede kun en brøkdel, men i flæng kan nævnes: Samsø labyrinten, verdens største (jf. Guiness Rekordbog) med garanti for ikke at blive efterladt, fordi man ikke kan finde ud, Feriecenter Samsø, hvor man kan klatre på klatrevæg, svømme i swimmingpoolen, spille bowling, minigolf og meget andet. Samsø Downhill er en sjov oplevelse inde i en såkaldt Zorbbold. Man kan tage en sejltur ud til et stort sæl-reservat eller kikke på hav-vindmøller, man kan køre i hestevogn, naturligvis også på cykel - og man behøver ikke medbringe sin egen, der er en smuk rosenhave, en stor 18-huls golfbane og meget, meget andet.

 

Overnatningsmuligheder

Der er flere meget smukke campingpladser på øen, især kan anbefales Strandskovens Camping, hvor man kan campere direkte på stranden. De er dog alle lukket i vinterhalvåret. Og stribevis af kroer og hoteller. Man skal imidlertid se sig godt for. Vi ramte ind i Nordby Kro. Betjeningen var venlig og imødekommende, morgenmaden udmærket med mulighed for at få opfyldt egne ønsker, men værelsesstandarden levede ikke op til prisen. Det er unge mennesker, der for nylig har overtaget driften, så de skal vel have lidt tid, før det fungerer rigtigt. Alternativt kan vi anbefale førnævnte "Vadstrup 1771", som foruden fremragende mad i hyggelige historiske omgivelser har smukke værelser og et lille galleri - til stort set samme priser (find link til Vadstrup 1771 hér >>>).

 


Læs mere om de enkelte emner:

Transport til og fra Samsø >>>

Ridning på Samsø under kyndig vejledning >>>

Aktiviteter på Samsø >>>

Bussen >>>

Landbrugsmuseet >>>

Nordby Kro >>>

Spisesteder vi kan anbefale >>>


Relevante links:

Inspiration og information om Berlin finder man bl.a. hos Samsøs Erhvervs- og turistcenter >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rejseradioen.dk redigeres og udgives af Søren Clauding

© Rejseradioen: Søren Clauding - Clauding Communication. Kontakt >>>