- for mennesker på farten

Lyt til Rejseradioen her på siden og på danske radiostationer


Forsiden   Aktiviteter    Biler    Overnatning    Rejsemål    Transport    Rejseprogrammet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Julemarkeder og julestemning i ind- og udland

af Søren Clauding - december 2013


Indhold:

I den søde juletid er der rigtig mange danskere, der vælger at opleve juletiden andre steder end lige præcis der, hvor de er vant til at færdes. Det er nærliggende at tage til udlandet og som altid er Tyskland det sted, hvor de allerfleste danskere tager hen.

 

Det er der mange gode grunde til. Den tyske juletradition er ikke så forfærdelig meget forskellig fra den danske. Og alligevel er den så meget anderledes, at man får en ny oplevelse med hjem.

 

Eksempelvis er der den urgamle julemarkedstradition, Weinachtsmarkt, som de hedder syd for den danske grænse. Traditionen kan føres tilbage til det 13. århundrede, men dengang havde julemarkederne mere en praktisk funktion, fordi det var dér, hvor man kunne købe kød og forråd til resten af vinteren.

 

I dag er julemarkeder ensbetydende med hygge, med en ubeskrivelig stemning og atmosfære. Det er dufte, det er leben, det er kulde og varme i skøn forening og for mange danskere er besøg på julemarkederne i Tyskland gået hen og blevet en årligt tilbagevendende tradition.

 

Det er store julemarkeder, ikke mindst i Nordtyskland, i byer som Hamburg, Lübeck og ikke mindst Rostock, som huser et af de største julemarkeder i Nordeuropa. Og I Berlin alene er der 60 af slagsen.

 

I Rejseprogrammet sætter vi denne gang fokus på julen og juleoplevelser. Men ikke kun i det nære udland. For den danske juletradition inkluderer også julemarkeder. F.eks. har man i Tivoli i København haft juleboder som en fast bestanddel i alle de 20 år, man har holdt Jul i Tivoli. Vi har taget et smugkik, lige inden årets Jul i Tivoli slog portene op.

 

Og på de mange danske øer er det juletraditioner, som også er værd at gå efter – eller at sejle efter. Danmark er en nation af øer og netop juletiden er herlig at opleve på vandet, uanset det er på turen fra de danske sydhavsøer til Nordtyskland eller til de danske øer som f.eks. Samsø og Bornholm.

 

I rejseprogrammet kommer I til at møde repræsentanter for jul i Tyskland, jul i Tivoli og Jul på de danske øer.


Lyt til Rejseprogrammet i dets fulde længde


Introduktion


De tyske Julemarkeder oser af julestemning

 

Julemarkederne i Tyskland har en dragende effekt på os danskere

De fleste danskere holder meget af julen. De tager det som en kærkommen anledning til at få nye og måske også nostalgiske oplevelser, de rejser gerne til udlandet og naturligt nok er især Nordtyskland meget besøgt i ugerne op til og lige efter jul.

Tyske julemarkeder - læs mere >>>

 


De tyske Julemarkeder er lige om hjørnet

 

Julemanden kommer sejlende

Når Julemanden ankommer til Rostock og byens kæmpemæssige julemarked, kommer han naturligvis sejlende. Rostock ligger ud til Østersøen og gennem årtusinder har der været tæt kontakt mellem Nordtyskland og Danmark.

Færgefart  til jul i Tyskland - læs mere >>>

 


Jul i Tivoli

 

Julen fejres i Tivoli for 20. gang

Det er 20 år siden Jul i Tivoli blev afholdt for første gang og siden har den unikke københavnske forlystelsespark inviteret indenfor til et eldorado af juletraditioner, oplevelser og stemning ud over alle grænser.

Jul i Tivoli - læs mere >>>

 

 

 

 


Jul på danske øer

 

De fleste danskere elsker Julen og rundt om i landet er der masser af julestemning, ikke mindst på de mange danske øer. Tidligere i år besøgte vi Samsø og Bornholm. Begge steder har deres egne juletraditioner og julehygge. Og naturligvis er sejlturen til de danske øer en del af en rolig juleoplevelse. Det fortæller vi om i det sidste indslag i Rejseprogrammet i 2013.

Jul i ø-riget - læs mere >>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rejseradioen.dk redigeres og udgives af Søren Clauding

© Rejseradioen: Søren Clauding - Clauding Communication. Kontakt >>>