- for mennesker på farten

Lyt til Rejseradioen her på siden og på danske radiostationer


Forsiden   Aktiviteter    Biler    Overnatning    Rejsemål    Transport    Rejseprogrammet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rechelle Chee's lille smykkehus var helt ny-opført og lige taget i brug, da vi besøgte Navajo distriktet i sommeren 2014.


Navajo indianerne: Den åbne og fremskridtsvenlige indianerstamme

af Søren Clauding - december 2014


Mød en ægte Navajo indianer: Rechelle Chee


På den amerikanske hovedvej 160 i Arizona, mp. 326, mellem Kayenta og Tuba City kan man ikke undgå at se Rechelle Chee's fine lille hus. Nyopført og taget i brug umiddelbart inden vi kørte forbi i sommeren 2014. Hér supplerer den åbne og optimistiske Navajo indianer sin indkomst, for der er ikke det letteste at tjene til dagen og vejen i det moderne amerikanske samfund, når man samtidig forsøger at holde traditionerne og moralen i hævd.

 

Det er ikke det allernemmeste for turister at komme i snak med indianerne, med mindre det handler om at købe de originale smykker, som falbydes mange steder, hvor turisterne ynder at komme. Men Rechelle Chee er ligeså åben som hun er progressiv og moderne. Det kendetegner iøvrigt Navajo indianerne generelt, at de har valgt at forholde sig åbent og imødekommende overfor udviklingen.

 

Måske netop derfor er Navajo indianernes reservat, som blev oprettet i 1868, gentagne gange blevet udvidet, så det i dag er omkring halvanden gange så stort som Danmark. Reservatet strækker sig over det nordlige Arizona og New Mexico samt Utah syd for Colorado-floden, der gennemskærer Arizona og Nevada.

 

Reservaterne er fredede områder, som er forbeholdt indianerne og som sådan varetager de også den daglige drift af områderne. Dermed er de også ansvarlige for deres egen økonomi, og i et regulært ørkenområde som Arizona er det er daglig udfordring. Fremstilling af sølvsmykker, ikke mindst de, der er indeholder turkis, samt vævning af tæpper er en vigtig del af indianernes indtægtskilde.

 

Rechelle Chee er moderne i sin tilgang til at opretholde livet, så naturligvis kan man også finde hende og hendes forretning på Facebook. Anvend dette link:

https://www.facebook.com/pages/RechellesNavajo-HandmadeJewelry/317321931734397?fref=nf


Klik på billederne og læs om Navajo indianerne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rejseradioen.dk redigeres og udgives af Søren Clauding

© Rejseradioen: Søren Clauding - Clauding Communication. Kontakt >>>