- for mennesker på farten

Lyt til Rejseradioen her på siden og på danske radiostationer


Forsiden   Aktiviteter    Biler    Overnatning    Rejsemål    Transport    Rejseprogrammet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ferieøen Kreta på øens præmisser


af Søren Clauding - juli 2023


Læs også:

Ferieøen Kreta på gæsternes præmisser >>>

Ferieøen Kreta på pengepungens præmisser >>>


Kreta ligger i et område, hvor flere af Jordens tektoniske plader støder op imod hinanden. Kreta ligger på den Anatolske Plade og umiddelbart syd for øen støder den Anatolske Plade sammen med den Afrikanske Plade. Pladerne mødes i de såkaldte forkastningszoner, hvor der med mellemrum opstår jordskælv. Præcis to dage efter vores ankomst opstod det første jordskælv med et epicentrum tæt ved byen Matala, cirka 15 kilometer øst for Agia Galina, hvor vi havde indlogeret os.

 

Jordskælvet havde en styrke på 4,7 på Richterskalaen, vi var tæt på epicentret, det fandt sted i få kilometers dybde og var undertegnedes første møde med jordrystelser i den størrelse på nært hold. Vi sad på tagterrassen og måtte konstatere, at det var så det, pudsig oplevelse, men at der var mere i vente, vidste vi heldigvis ikke.

Naturen ved Matala er enestående og den lille kystby er bestemt et besøg værd. At jordskælvene havde deres epicentre få kilometer derfra har næppe noget med byen at gøre.

 

De mange beboelseshuler er menneskeskabte tilbage i 1960'erne, hvor hippierne slog sig løs, hvor de kunne slippe afsted med det. Og de står endnu, jordskælv eller ikke jordskælv.


Aftenen efter ved 22-tiden opstod der er jordskælv med styrke 5,2. Uden i øvrigt at skulle begive os ud i den seismografiske videnskab, kan man læse sig frem til, at Richterskalaen er logaritmisk og at 5 svarer til en gennemsnitlig tornado, mens 6 svarer til den energi, atombomben i Hiroshima under 2. verdenskrig udløste.

 

Slap med skrækken

Det ofte omtalte og stærkt ødelæggende jordskælv i Tyrkiet 5. februar 2023 var målt til IX på Mercalli-skalaen, svarende til 7 på Richter skalaen. Så kraftigt var det altså på ingen måde i Agia Galina, men tankevækkende og symptomatisk, at byens restauranter var tømt på få sekunder – for dog siden at blive fyldt igen næsten ligeså hurtigt, da jordskælvet efter 10-15 sekunder var afsluttet. Nej, vi tog ikke tid, vi befandt os i bymidten og fortrak hurtigt ud i et vejkryds, hvor risikoen for at få en bygning i hovedet formentlig var mindre.

 

Derpå fulgte ikke færre end 52 jordskælv over de næste 24 timer, hvor kun et enkelt var på over 4 og de resterende næsten umærkelige. Det lidt skræmmende for os uerfarne var imidlertid, at man godt nok hurtigt lærte at høre et jordskælv et par sekunder inden det ramte, men at man aldrig anede hvor kraftigt det ville blive.

 

Usikkerheden var nok den største udfordring, for dagen efter: Ikke så meget som en bygning i den lille by var blevet beskadiget. Tankevækkende og på en måde også beroligende.


Vi oplevede de første jordskælv fra denne tagterrasse, der hørte til værelset på Pallada hotellet. Den stod ubeskadiget ligesom alle andre bygninger i Agia Galini efter de 52 skælv på et døgn.


Middelhavet viste tænder

Uafhængigt at jordskælvene havde vi forinden fået en fornemmelse af de kolossale kræfter, som Middelhavet bød på: Der var lukket ned for sightseeing sejlads i et par dage, fordi havets kræfter var for store og uforudsigelige. Det siger næsten det hele, billederne fra kystpartiet ved Kakoskala (øst for Agia Galini) og Triopetra Beach små 15 kilometer (i fugleflugt) vest for Agia Galini også giver syn for sagen.


 

 


Off-season er bedst
Sidst, men ikke mindst: Den hedebølge, som i denne sommer har ramt Sydeuropa, led Kreta også under. Konklusionen er for os: Kreta var en god oplevelse med en enestående natur, god mad, lave priser og i for-sæsonen ikke generet af for mange turister eller for høje temperaturer. Jordskælvene havde vi gerne været foruden, men heldigvis er det ikke hverdagskost med jordskælv af den styrke. Og langs Kretas festglade nordkyst havde man kun hørt om jordskælvene, men intet mærket til dem, kunne en god kollega berette, der tilfældigvis ferierede deroppe i samme periode, som vi fik den rystende oplevelse den græske ferieø.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rejseradioen.dk redigeres og udgives af Søren Clauding

© Rejseradioen: Søren Clauding - Clauding Communication. Kontakt >>>