- for mennesker på farten

Lyt til Rejseradioen her på siden og på danske radiostationer


Forsiden   Aktiviteter    Biler    Overnatning    Rejsemål    Transport    Rejseprogrammet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kiel: Eckernförde – nordtyskernes perle ved Østersøen


Af Søren Clauding – april 2015 (Eckernförde blev besøgt i februar 2015)


Eckernförde - Nordtyskernes lille paradis


I et land med 80 millioner indbyggere og en ganske beskeden kyststrækning kan man godt forstå, at Eckernförde er noget særligt for tyskerne. I Danmark er vi vant til masser af kyststrækning, suveræne badestrande og rolige farvande. Derfor er det ikke den del af Eckernförde, der skal få os til at besøge byen.

 

Det er til gengæld beliggenheden, direkte på kysten i bunden af fjorden (”Förde” betyder fjord), 25 kilometer nordvest for Kiel, og alle de mange andre seværdigheder i Schleswig-Holstein, den hyggelige lille havneby i sig selv, de markant lavere priser på f.eks. dagligvarer (ofte under halv pris af det danske niveau) – og så er det da naturligvis rart, at man heller ikke skal give afkald på strandlivet og den dejlige natur.

 

Hvis man f.eks. indlogerer sig på Stadthotel Eckernförde, der ligger direkte ud til stranden, kan man uden for sæsonen bo for blot 97 Euro pr. nat i det billigste dobbeltværelse. Det samme værelse koster 112 Euro pr. nat i højsæsonen. Og vil man have den ultimative luksus i højsæsonen er prisen 194 Euro. Morgenmaden koster 11 Euro pr. person og inkluderer en stor morgenmadsbuffet. Alt i alt ret rimelige priser på et hotel, som vi godt nok ikke har beboet og derfor ikke kender standarden på i praksis.

 

Eckernförde er som by ret overskuelig. Men slentreturen gennem gaderne, en tur rundt i fiskerihavnen, et smut indenfor på et af de små museer og et besøg i fiskebutikken, hvor man måske vælger at købe Kieler Sprotten ind til aftensmaden i sandet på stranden ud imod Eckernfördebugten. Vil man lære om den særlige røge-teknik, som har gjort Kieler-sprotten verdenskendt i hele Tyskland, kan det også lade sig gøre. Sidst på foråret åbner et lille røgerimuseum, hvor man både får indblik i teknikken og i historien.

 

Sprotten er det, vi i Danmark kalder brislinger, altså ganske små sild. ”Kieler”-navnet har de fået først og fremmest af beboerne i Hamburg. For tilbage i tiden blev de små sprotter godt nok fanget, indskibet, røget og pakket i Eckernförde. Men siden blev de kørt til jernbanestationen i Kiel, hvorfra de blev sendt til Altona i Hamburg. Da afsenderen nu var Kiel og ikke længere Eckernförde, kaldte man dem i Hamburg Kieler Sprotten. Det er nu også meget lettere at sige, og Eckernförde ligger så tæt ved Kiel, at man lidt på afstand godt kan betragte havnebyen som en del af hovedbyen i Schleswig-Holstein.

 

Midt i det alt sammen kan man dog ikke komme uden om, at Eckernförde også er garnisonsby for den tyske marine. Byen har status som typisk havn til forsøg med ubåde og man har også en torpedoafprøvningsstation. Det præger ikke bybilledet, men man skal ikke bliver overrasket, hvis man en dag ser et periskop kikke op over vandoverfladen.

 

Historisk kan byen føres tilbage til år 1197 og byens ældste kirke, Borbyer Kirche er bygget i det 12. århundrede.

 

Link til Eckernförde

 

Link til det gamle fiskerøgeri


Tv.:Indenfor i foyeren til det moderne rådhus ser man bl.a. denne originale galionsfigur fra skonnerten Gefion. Stemningsbilleder fra Eckernförde og en kæphøj måge.

 

På det lille øgerimuseum får man indsigt i Kieler Sprottens historie og tilblivelse.

 

Der kan naturligvis også købes Kieler Sprotter i Eckernförde. Kortet i midten viser middelhavsbyen, hvor byen eksisterede på den halvø, der afskilte fjorden fra nordet. Th: Eckernförde har sit eget bolchekogeri.

 

Eckernförde råder over 3 kilometer sandstrand. På torvet handles der de friskeste grøntsager til priser langt under det danske niveau. Det er billigt at købe ind i Tyskland. Ritterburg stammer fra 1537.

 

Byens gamle Kaffeehaus og Konditorei er et besøg værd. Så kan man spise sundt bagefter - eller før?

 

Marinestationen ligger overfor firskeri- og lystbådehavnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rejseradioen.dk redigeres og udgives af Søren Clauding

© Rejseradioen: Søren Clauding - Clauding Communication. Kontakt >>>