- for mennesker på farten

Lyt til Rejseradioen her på siden og på danske radiostationer


Forsiden   Aktiviteter    Biler    Overnatning    Rejsemål    Transport    Rejseprogrammet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bemærk bilerne nederst i billedet - de viser ikke mindst noget om størrelsesforholdet.


Monument Valley: En ubeskrivelig naturoplevelse

af Søren Clauding - december 2014


Petrified Forest og Monument Valley


Monument Valley er et af verdens mest kendte og karakteristiske naturområder. Billederne giver en idé om hvad man kan opleve i naturparken, der ligger på kanten mellem Arizona og Utah. Men størrelsesforholdet kan det være svært at forholde sig til.

 

De kæmpemæssige fritstående klippestykker, de såkaldte monolitter, i røde og orange farver ligger på et område, der strækker sig over mere end 370 Kvadratkilometer. I virkeligheden er selve nationalparken "blot" en koncentreret mængde af de monolitter, man kan se overalt i den nordlige del af Arizona. Men netop det samt farverne i sig selv og muligheden for at komme helt tæt på er med til at gøre Monument Valley til noget ganske særligt.

 

For millioner af år siden var Colorado-plateauet, som i det store hele er helt fladt dækket af vand og på niveau med Den mexikanske Golf. Siden sank vandet og vind og vejr har fjernet det blødere materiale som jord og ler, der omgav de klipper, der nu ses, som skyder de op af den omkringliggende jord.

 

Monument Valley ligger i Navjo indianernes reservat og drives derfor af indianerne. Man skal derfor betale separat for adgangen til parken, men det er ikke særlig kostbart (niveau: 20 dollars pr. bil/dag) og pengene går til at give indianerne en tålelig tilværelse.

 

I nationalparken kan man køre i bil, men store dele af terrænet er meget ujævnt og vejene har store huller, som man skal navigere imellem. Man kan køre en rute på omkring 30 kilometer og skal påregne 3-5 timer som minimum til besøget. Der er et acceptabelt hotel i besøgscentret seks kilometer fra hovedvej 163, vi har ikke overnattet der, men har hørt, at standarden skulle være OK, omend dets største aktiv er nærheden og for mange værelsers vedkommende også den enestående udsigt. Prisen er ikke udpræget lav, men på den anden side ikke væsentlig højere end på de moteller og hoteller man finder i byen Kayenta, 40 kilometer syd for Monument Valley.

 

Link til Navajo indianernes officielle internetside for Monument Valley

 

 

John Wayne og Harrison Fords utallige Westerns er ofte indspillet i Monument Valley. Det har betydet meget for kendskabet til naturområdet og det markeres naturligvis i naturparkens besøgscenter.

 

Panorama billedet illustrerer naturparkens skønhed: Det er ikke den enkelte monolit alene, men også antallet og størrelsen, der bjergtager enhver gæst i Monument Valley.

 

Indkørslen til Monument Valley er ikke charmerende angivet. Heldigvis skal man køre seks kilometer væk fra US 163 hovedvejen før man er ved den egentlige indkørsel til den imponerende dal.

 

Hele den del af Colorado Plateauet, hvor man finder Monument Valley er spækket med det kolossale monolitter, og de har ikke alle samme farve. De to lyse klippeformationer kaldes elefant-fødderne. Forklaring er næppe nødvendig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rejseradioen.dk redigeres og udgives af Søren Clauding

© Rejseradioen: Søren Clauding - Clauding Communication. Kontakt >>>