- for mennesker på farten

Lyt til Rejseradioen her på siden og på danske radiostationer


Forsiden   Aktiviteter    Biler    Overnatning    Rejsemål    Transport    Rejseprogrammet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den ikke pompøse facade gemmer et af den franske Rivieras allerbedste spisesteder.


Villefranche sur Mer: La Mère Germaine:

Det eksklusive spisested på kanten af Middelhavet


Af Søren Clauding – april 2015


La Mere Germaine - Interview med indehaver Thierry Blouin


Gæstelisten vil ingen ende tage: Elisabeth Taylor, Jacques Brel, Harry Bellafonte, George Harrison, Josephine Baker, Sean Connery, Caroll Baker, Rita Hayworth, Liza Minelli, Charles Chaplin, Brigitte Bardot, Somerset Maugham – og nu har også vi spist på La Mère Germaine, på kanten af Middelhavet, i den lille hyggelige fiskerihavn, Villefranche sur Mer. Og det kan alle andre med stor fordel også gøre.

 

Beliggende direkte på kysten mellem Nice og Monaco er oplandet det helt rigtige, under vores besøg, en aften i påskeugen, ankom den ene superbil efter den anden. Vi identificerede bl.a. en Porsche 918 Spyder hybrid med 887 hk og en legendarisk Lamborghini Diablo med små 600 hk, et par Ferrarier og en enkelt Rolls Royce, og deres velhavende ejere blev som alle andre gæster (og det er centralt) hjerteligt modtaget af Thierry Blouin, 3. generation af familien, der med Germaine Brau i spidsen i 1938 etablerede et af de mest diskrete og eksklusive spisesteder på Côte d’Azur. Dengang var det bl.a. til stor glæde for de allierede tropper, der i krigstiden, når muligheden bød sig, flokkedes til ”Mom Germaine” – navnet der siden er blevet videreført i sin franske version ”La Mère Germaine”.

 

Varme og atmosfære for ordentlige mennesker

Det handlede ikke alene om excellent madlavning men også om en varme, en atmosfære, som blev alle til del og fortsat bliver det. Thierry Blouin har den samme entusiasme og det samme store hjerte som sin mormor, han viderefører stedet i samme ånd og også derfor fortsætter alle de kendte og vi ukendte til La Mère Germaine, igen og igen. Alle ordentlige mennesker er velkommen og det er vel kun de færreste, der når de har mobiliseret et budget til at besøge Côte d’Azur, lader sig vælte af en Menu til 45 Euro – cirka 330 kroner. Det er billigere end de fleste danske restauranter på et vist niveau kan hamle op med.

 

Men ingen, os bekendt, i Danmark kan måle sig med Thierry Blouin og hans medarbejderes kompetence, når det gælder ”fruit de Mer” og fiskeretter, når de er allerbedst. Den berømte ”Bouillabaisse”, som egentlig stammer fra Marseilles, kan ikke bare glimrende indtages på La Mère Germaine. Den bør smages i Villefranche hos Blouin. Vi har smagt Bouillabaisse mange steder på gode restauranter, La Mère Germaines version overgår dem alle.

 

Kollektion af den helt rigtige slags

Thierry Blouin har gjort tingene rigtigt. Han studerede gennem en længere periode i USA og overtog siden driften af La Mère Germaine, hvor han kombinerer den enestående mad tradition med fransk elegance og nærhed med et vist internationalt snit. Det kan ikke gøres bedre, det skal prøves.

 

Til vores besøg havde Thierry sammensat en kollektion af smagsprøver med den enestående Bouillabaisse som kronen på værket, elegant akkompagneret af Champagne, der legede med appetitvækkerne og hvidvin fra Bandol.

 

Kuriosum: Nej tak til Michelin

La Mère Germaine har ingen stjerner, ej heller Michelin stjerner – man har nemlig valgt at frasige sig den ellers så attraktive anerkendelse. Det er ikke fransk arrogance, der ligger til grund herfor, men en simpel realitetsbetragtning kombineret med egne erfaringer.

 

”I 1976 mistede vi vores chefkok, fordi en af vores konkurrenter betalte ham en højere løn end vi var i stand til,” fortæller Thierry Blouin. ”Derved mistede vi også vores Michelin-stjerner og det gjorde os stor skade. Det tog tid inden vores renommé var genvundet og skaden var større end den gavn vi havde haft i den tid, vi havde stjernerne. I dag er ingen i tvivl om vores kvalitet og kunderne strømmer gerne hertil. Det har vi opnået helt uden stjerner og det er vi stolte over.”

 

5 stjerner fra os...

Vi tør ikke desto mindre godt give La Mère Germaine vores fem stjerner – og er sikre på, at det vil alle, der vælger den enestående restaurant til at indtage en kulinarisk oplevelse uden sidestykke, kunne bakke op omkring.

 

Bon appetit…

 

La Mère Germaine

Quai Courbet

F-06230 Villefranche sur Mer

+33 4 93 01 71 39

 

Link til La Mère Germaine


Appetitvækkerne leger med Champagnen, siger man ved serveringen. Laksen fra Norge er hjemme-gravad,

 

Creme de petit pois - med kokoscreme, citronskive bagt i ovn, capuchino, chili og citrongræs.

Foir gras med mango, avocado, Granny Smith æble og karry - en fed uden at være fed.

Frisk tun i kokosmælk med citron, ingefær og lime på toppen.

 

Germaine Brau modtog efter 2. verdenskrig sin helt egen mindeplade fra de amerikanske soldater i Sydfrankrig.

Friterede blæksprutter, små og en enkelt lille, med persille og citron.

Hagesmækken er til Bouillabaissen - den har vi ikke smagt bedre.

 

Bouillabaisse som den skal være, fyldig, mangfoldig og skabt med masser af kulinarisk kærlighed. Den består af 20 forskellige fisk, kogt i 4 timer og tilsat de aktuelle friske fisk, kogt yderligere i 12 minutter. Plus tomater, pastis, krydderier fra Provence, hvidløg og løg.

 

Til den søde tand: Æbletærte og butterdej, citrontærte med marengs, små delikatesser og souflé til dem, der fortsat er sultne...

 

Le Mère Germaine kan ses langvejs fra. Hér spottet med teleoptikken fra kystvejen mellem Nice og Beaulieu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rejseradioen.dk redigeres og udgives af Søren Clauding

© Rejseradioen: Søren Clauding - Clauding Communication. Kontakt >>>