- for mennesker på farten

Lyt til Rejseradioen her på siden og på danske radiostationer


Forsiden   Aktiviteter    Biler    Overnatning    Rejsemål    Transport    Rejseprogrammet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grand Canyon set fra øst mod vest.


Grand Canyon: Et af verdens allerstørste naturvidundere

af Søren Clauding - december 2014


Grand Canyon


Grand Canyon er et af verdens allerstørste naturvidundere. Den "Store Kløft" tiltrækker omkring 5 millioner turister hvert år og for at beskytte den enestående natur, har amerikanerne iscenesat oplevelsen, så meget som det nu kan lade sig gøre.

 

Trods turismen er Grand Canyon et "must see". Officielt er Grand Canyon 426 kilometer lang og op til 26 kilometer bred. Den centrale og mest spektakulære del af kløften er imidleryid "blot" 50-60 kilometer lang, målt i lige linje og op til 1,6 kilometer dyb. Kører man til "South Rim", altså den nordvendte sydlige kant af kløften, kan man udmærket tage udgangspunkt i "Village", eller måske endnu bedre de store parkeringsområder nogle få kilometer øst for Village og siden spadsere turen langs kløften - 10-20 kilometer, hvor langt man nu orker.

 

Der kører busser på de asfalterede veje, hvortil privatbilister ikke har adgang i højsæson'en, og det hele er ret velfungerende. Men eventyret måske knap så romantisk. Derfor skal mange turister udfordre skæbnen ved f.eks. at posere for fotografen en halv meter fra dybet. Lad være med det. Forklaring er næppe nødvendig, men mindst 600 mennesker har mistet livet siden man har ført statistik, dvs. over mindre end 150 år.

 

Kanten af Grand Canyon ligger i ca. 2,5 kilometers højde. I bunden af kløften snor Colorado River sig, som den har gjort det i millioner af år og skåret sig ned gennem Colorado Plateauet til den enestående naturoplevelse vi i dag kan være vidne til.

 

Vær opmærksom med overnatning: Det er kostbart at bo ved og omkring Grand Canyon og vores erfaring fra "The Grand Hotel" i Tusayan var ikke just positiv. Hotellet ser fint ud på papiret og udefra, men renligheden på værelserne var under al kritik. Trods gentagne forsøg på under og efter opholdet at få en kommentar fra hotel ledelsen, har vi ingen tilbagemelding fået.

 

Wikipedia har en udmærket beskrivelse af Grand Canyon

 

Link til den amerikanske Nation Park Servicee

 

Besøg også Henrik Langes side om Grand Canyon og få gode tips til besøget

 

Besøgsfaciliteterne er moderne og velfungerende. Måske går romantikken lidt af oplevelsen, men med 5 millioner turister hvert eneste år er det en nødvendighed for at sikre naturens bevarelse.

 

 

 

  

 

 

   

Følger man de anlagte stier kan man f.eks. opleve en tidslinje. Klik på billedet til venstre og se det større. Bliver man tørstig undervejs, er det blot, ganske gratis (når man først har betalt for at komme indenfor i nationalparken) at fylde sin vandflaske med kildevand, der dog ikke er uden smag.

 

Modellen findes på et af de talrige besøgscentre i Grand Canyon Village og giver et klart billede af den centrale del af kløften, hvor man ikke mindst fornemmer Coloradoflodens forløb.

 

Billedet til venstre viser Coloradofloden, der løber 1,6 kilometer nede i kløften og bl.a. forsyner Las Vegas med vand. Til højre: Nærbillede af en trælstamme.

 

Klik på billedet til venstre og se det større. De usynlige farvede pletter på kanten til kløften er mennesker. Billedet til højre er et kik udover Grand Canyon Village.

 

Billedet til venstre viser hvor tæt man som turist kan komme på dybet. Klik på billedet og se det større.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rejseradioen.dk redigeres og udgives af Søren Clauding

© Rejseradioen: Søren Clauding - Clauding Communication. Kontakt >>>